AmsterdamAmsterdamEdamzaandam

Muurschilderingen

1981-2005 Vijfentwintig muurschilderingen

De basis van mijn passie voor muurschilderingen is gelegd op de Haagse Academie. In het gebouw mocht destijds niets van kleur aan de muur hangen. Dit nodigde uit tot een spontane muurschilderactie in de nacht. Samen met Kris Spinhoven, Bart Boon en Roeland Zijlstra eindigde deze rebelse kleurexpressie in de cel. Na drie weken van school te zijn gestuurd, kregen we te horen dat we weer welkom waren, mèt ontwerp voor een nieuwe muurschildering.

Het bijzondere aan muurschilderingen is dat ze op een specifieke locatie gemeenschapgoed worden. Een schilderij vindt een plaats aan de muur in het huis van een kunstliefhebber. Een muurschildering is zichtbaar voor iedereen. Voor een muurschildering maak ik altijd een schetsontwerp op een A-4tje. Vanaf dat A-4tje zet ik de tekening in één keer op een gevel, zoals die van 'Vrankrijk' in Amsterdam op een muur van 18x 20 meter. Of die van 'De regenboogslang' in de Spuistraat, 10 x 20 meter. Dit uitzetten op zo'n grote muur vergt veel concentratie, waarbij ik constant alle verhoudingen in beeld heb. Het is heerlijk om zo groot te werken. Daarin ligt mijn kracht. Een muurschildering is niet alleen een afbeelding, maar heeft ook een interactie met de ruimte eromheen.

Het is voor mij een uitdaging om bij iedere locatie te kijken welke kleuren, vormen en symbolen gebruikt moeten worden om deze plek optimaal tot haar recht te laten komen in relatie met de omgeving en haar gebruikers. De afgelopen jaren hebben reacties op mijn kunstwerken mij nog meer bewust gemaakt van het belang en effect van het gebruik van licht, kleur en vorm in de stedelijke omgeving. De bewoners van de tegenoverliggende appartementen van 'De regenboogslang' vertelden enthousiast dat door de reflectie van de kleuren hun eigen interieur zonniger is geworden.

Bij kinderdagverblijf 'Het Krekeltje' ontdekten mensen opeens de peuterspeelplaats, die voorheen 'weg viel' in het enorme aangrenzende parkeerterrein. Voor de kinderen is een eigen plek ontstaan, beschermd door het omringende kunstwerk. Met de tijd hebben ook mijn muurschilderingen een ontwikkeling in vorm doorgemaakt. 'De regenboogslang' bestrijkt het gehele huis, alleen het puntje van de staart steekt eigenwijs de ruimte in en geeft het begin van een nieuwe ontwikkeling aan. Deze is te zien bij kinderdagverblijf 'Het Krekeltje'. De schildering is als zelfstandige vorm op de muur gezet en treedt op verschillende plaatsen buiten de architectonische vorm. In mijn visie is de stad is een levend lichaam, met haar pleinen, rotondes, torens en kerken als 'acupunctuurpunten'. Waterwegen vormen haar aderen, paden en wegen brengen verbinding en beweging. Net als bij een lichaam is het voor de gezondheid en leefbaarheid van een stad van belang goed voor haar te zorgen. Met mijn muurschilderingen als 'kleurinjecties' wil ik hieraan een bijdrage leveren.

Patries van ElsenAmsterdamAmsterdamEdamZaandam


Klik op de afbeeldingen muurschilderingen

Terug